Sivasta Turizm

Sivas, Anadolu’nun en eski tarih ve kültür merkezlerinden biridir. MÖ.2000 yillarinda Hititlerle baslayan yazili tarihine Frigyalilar, Lidyalilar, Romalilar, Selçuklular ve Osmanlilar konuk olmus 4 Eylül 1919 da Büyük Atatürk’ün Baskanliginda toplanan Sivas Kongresi ile yeni Türkiye Cumhuriyetinin temeli de Sivas’ta atilmistir.

Turizmin tür ve sekillerinin bir çoguna sahip olan ilimiz, 4000 yillik tarihi ile bir açik hava müzesi gibi kültürel zenginlikleriyle kültür turizmi, sifali sulariyla (kaplicalariyla) özellikle Kangal Balikli Kaplicasiyla saglik turizmi, dogal güzelliklerinden Egriçimen Yaylasi, Sizir Selalesi, Gürün Gökpinar Gölü, Hafik Gölü, Lota, Tödürge gölleri, Pasabahçe’si vb. günübirlik olanaklariyla doga turizmi, türbeleriyle inanç turizmi, kis sartlarinin elverisli olusuyla kis turizmi açisindan büyük bir potansiyel arz etmektedir.

Son yillarda ülkemizde hareketlenen turizm potansiyelinden ilimiz yeterli olmasa da payini almaktadir. Büro ve konaklama istatistiklerine bakildiginda, ili ziyaret eden turistlerin %95’nin yerli, %5’nin yabanci oldugu görülmektedir. Ortalama kalis süreleri yerli 1.36 ve yabanci 1.20 gündür. Ülke toplamiyla karsilastirildiginda payi %0.36 oldugu ve ilin yabanci turist pazarindan aldigi payin ise %0.58 oldugu görülmektedir. Bu rakamlarin Türkiye degerlerinin altinda oldugu bir gerçektir.

Söz konusu turizm aktivitelerinin, ilin ekonomik kalkinmasiyla paralel olarak gelistirilmesi, turizm yatirimlarinin da bu dogrultuda yayginlastirilmasi, ilin turizm hareketliligini daha da artiracaktir.

Genellikle günübirlik bir özellik arz eden Sivas turizmi, mevsim olarak Haziran-Temmuz ve Agustos aylarinda yogunlasmaktadir. Ilin özelligine uygun olan termal, kongre, inanç,ve kis turizmi yilin oniki ayina yayilirsa turizm potansiyelinin harekete geçmesi saglanabilir.

Yazar: sivas

Bir Cevap Yazın