Sivasta Sağlık Turizmi

Sıcak Çermik

Konumu Sivas-Ankara karayolu üzerinde bulunan kaplıca alanı Sivas İli Yıldızeli İlçesi Kalın Beldesi sınırları içinde yer almaktadır.Ulaşım Olanakları Sivas İl Merkezine 35 km, Yıldızeli İlçesi’ne 15 km uzaklıkta bulunan kaplıca alanına havaalanı ile ulaşımda Sivas İl Merkezine uzaklığı 22 km olan havaalanından yararlanılmaktadır. Demiryolu ulaşımında, Sivas İl Merkezinde bulunan ve kaplıca alanına 30 km mesafedeki tren istasyonu kullanılmaktadır.

Yükseklik Denizden yüksekliği 1365 m. dir.

İklim Özellikleri Karasal iklim karakterine sahip olan kaplıca alanında yağışlara sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında rastlanmaktadır. Yaz mevsimi kısa süreli olup, kışları sert ve soğuk geçer.Tedavi (Endikasyon) Özellikleri : Kaplıca suyunun romatizmal hastalıklar, kemik ve kireçleme hastalıkları, deri hastalıkları, kadın hastalıkları, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıklarında banyo kürleri şeklinde uygulandığında yararlı olduğu bilinmektedir. Sağlık Bakanlığınca tespit edilmiş tedavi özellikleri tesis bazında ayrıca verilmiştir.

Termal Su Özellikleri Fiziksel Özellikler Organoleptik kokusuz, normal, , renk Pt/Co skalasına göre fotometrik 545,0 mg/l, bulanıklık (mg/l SiO2) türbidimetrik 112 mg/l

Kimyasal Özellikler Bikarbonatlı /%80.320milival) Kalsiyumlu (%48.571 milival) Sodyum (% 33.426 milival) Mağnezyumlu (%14.848 milival) Florür (% 0.325 milival) Karışık (mixed) termomineralli su

Fiziko Kimyasal Özellikler Ph: 6.81 Elektrometrik (umhos 25º C) 1977.0 mg/l

Toplam Miner

Soğuk Çermik

Konumu Sivas-Erzincan karayolu üzerinde bulunan kaplıca alanı Sivas İl Merkezine 18 km, Hafik İlçesi’ne 15 km uzaklıkta yer almaktadır.

Ulaşım Olanakları Havayolu ile ulaşımda kaplıca alanına 43 km mesafede bulunan Sivas havalanından yararlanılmaktadır. Havaalanının Sivas şehir merkezine uzaklığı 25 km’dir. Demiryolu ile ulaşımda kaplıca alanına 25 km uzaklıkta bulunan tren istasyonu kullanılmaktadır. Sivas İl Merkezi’nden kaplıca alanına ulaşımı düzenli olarak sağlayan toplu taşım araçları bulunmaktadır.

Yükseklik Denizden yüksekliği 1410 m. dir.

İklim Özellikleri Kaplıca alanında genel olarak karasal iklim hüküm sürmekte olup yazın sıcak ve kurak, kışın ise kar yağışlı ve soğuk geçer.

Tedavi (Endikasyon) Özellikleri İnflamatuvar romatizmal hastalıkların (romatoid artrit, ankilozan spondilit başta olmak üzere) kronik dönemlerinde, kronik bel ağrısı, osteoartrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarında, miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarında, ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında,kronik dönemde seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon amacıyla, stres bozukluğu, nörovejetatif distoniler örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarında hekim kontrolünde banyo uygulamaları şeklinde, ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, florür içermesi nedeni ile içme kürleri şeklinde osteoporozda yardımcı tedavi unsuru olarak kaplıca suyunun olumlu etkileri görülmektedir.

Termal Su Özellikleri Fiziksel Özellikler Kokusuz normal organoleptik, renk (Pt/Co Skalası) fotometrik 19.0 mg/l, bulanıklık (SiO2) 4.16 mg/l

Kimyasal Özellikler Bikarbonatlı, Kalsiyumlu, Magnezyumlu, Klorürlü, Florürlü

Fiziko Kimyasal Özellikler Ph: 6.33 Elektrometrik (umhos 25º C) 1628.0 mg/l

Toplam Mineralizasyon 1777.856 mg / lt

Sıcaklık 28 ºC

Orta Bucak Çermiği

Sarkisla ilçesinin Orta Bucak Nahiyesi sinirlari içindedir. Büyük bir havuzu vardir. 14 odali bir motel ve gazinosu bulunmaktadir.

Alaman Çermiği

Sarkisla ilçesinin Akçakisla bucagina bagli Alaman köyü sinirlari içindedir. Ilçe merkezine 33 km . uzakliktadir. Suyu oldukça kükürtlü oldugundan içilmez.

Akça Ağıl Çermiği

Susehri ilçesinin Akça Agil Köyü yakinlarinda Erzincan – Tokat yolu üzerinde ve Kelkit Çayinin güney kenarinda yer alan bu kaplica suyunun sicak olmasi nedeniyle birçok hastaliklara iyi gelmektedir. Kadin ve erkekler için ayri banyolar vardir. Halk tarafindan büyük ilgi duyulmaktadir. 40 derece sicakliktaki suyu asiri sismanlara ve kadin hastaliklarina iyi gelmektedir.

Kangal Balıklı Çermik

 Ankara’ya 450 km . , Sivas’a 96 km . , Kangal ilçe merkezine 13 km . uzaklikta olup yolu asfalttir. Kaplicanin 5 km . yakininda Sivas – Malatya demiryolu geçmektedir. Eger kaplicaya demiryoluyla gidilmek istenirse Karanlik Köyünde bulunan Kangal istasyonunda inmek gerekir. Karayolu ile Sivas’tan Kangal’a gündüzleri her saat otobüs bulunmaktadir. Kangal Kaplica arasinda ulasim taksi ve minibüslerle saglanmaktadir.

Kangal Balikli Kaplica; ülkemiz termal kaplicalari içerisinde kendine özgü bir yeri vardir. Tedavi özelligi itibari ile dünyada bir benzerini bulmanin mümkün olmadigi kaplica, ilmi ve tibbi bir mucizeyi “Sedef Hastaligini tedavi ederek” sergilemektedir.

36-37 derece sicakliktaki kaplica suyunda bulunan baliklarin mucizevi bir sekilde tedavi yöntemi uygulamasi bu kaplicanin ününü ve özelligini daha da artirmaktadir. Çünkü, modern tip da simdiye kadar fayda görmeyen dünyanin her yerindeki cilt hastaliklari için Kangal balikli kaplicasi en son ümit kaynagi olmaktadir.

Tahris olmus durumdaki veya herhangi bir enfeksiyondan olusmus cilt dokusundaki yaralari; egzama, cerahatli sivilceler ve hatta tipta tedavisinin imkansiz oldugu bilinen “Sedef” hastaligi gibi cilt hastaliklari 2- 10 cm . büyüklügündeki Cyprinide (Sazangiller) familyasindan Cyprinion Macrostamus (Beni Baligi) ve Garra rufa (Yagli Balik) türündeki baliklar tarafindan iyilestirilmekte ve izleri kaybolmaktadir.

Kaplicada ilk kez yikananlar ellerinde olmayarak tarifi mümkün olmayan bir ürperti yasarlar. Çünkü suya girer girmez, ince, kahverengi, gri, bej rengindeki sazan ve kaya baligi türü baliklarin hastanin etrafinda dolasmaya ve ciltte hastalik belirtisi olan yerleri temizlemeye basladiklarini görürler. Hastalarin baliklara alismalari 2-3 gün sürer. Disleri olmayan bu baliklar, 36-37 derece sicakliktaki suyun yumusatmis oldugu kabarik yara kabuklarini yavas agiz (dudak) hareketleriyle acitmadan ve kanatmadan kopararak cilt pürüzsüz hale gelinceye kadar temizler. Tedaviden olumlu sonuç alinmasi için üç hafta (21 gün) süresince günde üç defa havuza girmek ve iki saat suda kalinmasi gerekmektedir. Ayrica, sabahlari aç karina birkaç bardak sifali sudan içmeyi ihmal etmemek gerekir. Diger taraftan yerden kaynayan su içindeki kabarcikla ve baliklarin vücut üzerinde yaptigi darbelerle vücutta bir gevseme ve dinlenme görülmektedir. Tedavi tamamen yan etkisiz olup, kesinlikle herhangi bir ilaç kullanilmamaktadir.

 Ancak bazi hastalarin tereddütleri daha sonra tekrarlarsa konusu oluyor. Yapilan arastirmalarda bugüne kadar böyle bir vaka ile karsilasilmamistir. Dünyanin bir numarali kaplicasi diyebilecegimiz bu kaplica yalniz sedef hastalarini degil tüm cilt hastaliklarini tedavi etmektedir.

Vücut isisina esdeger olan 36-37 derece deki kaplica suyu sifa özelliginin yanisira berrak, kokusuz aktigi yerde hiçbir çökelti birakmamaktadir. Kaplica suyunda kalsiyum, magnezyum, selenyum ve bikarbonat gibi iyonlar çok miktarda bulunmakta olup, banyo için elverislidir. Romatizmal hastaliklara, sinir hastaliklarina, kirik, çikik, ezik ve bazi durumlarda kireçlenmeye, sabahlari aç karina birkaç sifali su içmek ve banyo yapmak kaydiyla basta ülser olmak üzere böbrek hastaliklarina kesin tedavi saglamaktadir.

Kaplicanin mülkiyeti Sivas Il Özel Idaresine ait olup, özel kisilere ihale ile kiraya verilmektedir. Kaplica bünyesinde iki ayri motelde toplam 120 yatak bulunmaktadir. Kamp ve karavan turizmine uygun olup, 150 adet çadir yeri mevcuttur. Bütün yil hizmete açiktir (12 ay). Kamp ve karavan yeri elektrigi, çöp toplama bidonlari, moteli, restauranti, gazinosu, bakkali, manavi ve kasabi gibi yan üniteleri mevcuttur.

Çermik kirsal bir alanda olup, yesil bir vadi içerisindedir. Bayanlar ve erkekler için ayri ayri girilebilen iki adet üstü açik , bir adet üstü kapali havuz ile soyunma yerleri mevcuttur. Havuzlar günde 1500 kisiye kadar hizmet verebilme kapasitesindedir.

Kaplicanin öneminden dolayi, Cumhuriyet Üniversitesi Tip Fakültesi Dekanliginca 17-18 Haziran 1993 günlerinde Balikli kaplica ve Sedef Hastaligi (Psoriasis) konusunda çesitli üniversitelerden birçok bilim adaminin katilimiyla gerçeklesen bir ulusal sempozyum düzenlenmistir.

Yazar: sivas

Bir Cevap Yazın